Behandling av tandlossning

Vid besvär med blödande tandkött och tandlossning

Behandling av tandlossning

Vid besvär med blödande tandkött och tandlossning


Många lider av blödande tandkött och inflammationer kring tändernas mjukvävnader. Den medicinska termen för tandköttsinflammation är gingivit, gingivit kan leda till tandlossning eller parodontit som det heter.

En inflammation är kroppens svar på de bakterier som ligger längs med tandköttet. Normalt syns denna inflammation genom att det kan blöda vid tandborstning eller vid användandet av tandtråd. Bakterierna kan vara ”plack” alltså mjuka beläggningar eller ”tandsten” som är hårda beläggningar.

Det viktigaste för att bli av med inflammationen är att regelbundet hålla rent runt tänderna. Inflammationen kan luckra upp tandköttet och skapa en djup ficka, där bakterierna sprider sig i lugn och ro. Bakterierna angriper käkbenet och fästet förstörs för tänderna.

Beroende delvis på hur din kropps immunförsvar hanterar dessa bakterier så kan det uppstå tandlossning Det är viktigt att tandsten tas bort i tid. Har du otur, kan den annars leda till tandköttsinflammation och i vissa fall tandlossning. När placken har blivit tandsten täcker den tandköttskanten, vilket gör att du inte kommer åt att borsta där. Då måste du
vända dig till din tandläkare eller tandhygienist som skrapar bort tandstenen med speciella instrument.


Dela: